Προστασία από τη φωτογήρανση

Μπορεί όταν ήμασταν μικροί, να απολαμβάναμε αμέτρητα παιχνίδια στον ήλιο πλέον όμως οι ακτίνες του δεν προσφέρουν μόνο τα οφέλη τους στον οργανισμό μας αλλά και μια σειρά από βλαβερές συνέπειες. Η νούμερο ένα αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας είναι η φωτογήρανση. Μπορεί οι ακτίνες UVB να ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα, οι ακτίνες UVA όμως είναι υπεύθυνες για τη μόνιμη βλάβη της επιδερμίδας από την έκθεση στον ήλιο καθώς εισχωρούν βαθύτερα στην επιδερμίδα μας.

Η εκτεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία κάνει γνωστή την παρουσία της στην επιδερμίδα μας με τα πρώτα σημάδια καφέ κηλίδων και διχρωμιών να μαρτυρούν τα πρώτα στάδια της φωτογήρανσης. Άτομα με ανοιχτόχρωμη ή ξηρή επιδερμίδα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Τι είναι όμως φωτογήρανση; Είναι η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας η οποία μοιάζει με την ηλικιακή γήρανση, δημιουργείται όμως λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητά της και μειώνεται το κολλαγόνο του οργανισμού.

Καθώς η φωτογήρανση είναι μη αναστρέψιμη, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η ενυδάτωση της επιδερμίδας πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο και η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι οι ασφαλέστεροι τρόποι αντιμετώπισής της. Η φωτογήρανση κατατάσσεται σε τρία στάδια: Ήπια, Μέτρια, Προχωρημένη και Σοβαρή.

Η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της φωτογήρανσης και τη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας μας, ειδικά στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στη φωτογήρανση όπως το πρόσωπο, το στέρνο και ο λαιμός καθώς και τα χέρια. Κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, φορέστε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που θα σας προστατεύσουν αλλά και θα σας δώσουν στιλ. Παράλληλα, ενυδατώστε την επιδερμίδα σας και κυρίως, προστατευθείτε την κατά την έκθεση στον ήλιο!