Το Απέραντο Γαλάζιο της Αμοργού

Ανεπιτήδευτη χαλαρότητα, καταγάλανα νερά και γραφικά σοκάκια αποτέλεσαν το σκηνικό της ταινίας “Απέραντο Γαλάζιο” και όχι άδικα, αφού η μοναδική της ομορφιά, κάνει την Αμοργό έναν από τους πιο ιδιαίτερους και ειδυλλιακούς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η Χώρα του νησιού, είναι μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, γραφική και σε περίοπτη θέση στο βουνό. Εκεί θα βρείτε πολλών λογιών καταστήματα και εκλεπτυσμένα bars για τη διασκέδασή σας, ενώ τα χωριά της Αμοργού θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Η τοπική λιχουδιά είναι τα ξεροτήγανα, τα οποία μπορείτε να βρείτε σχεδόν παντού στο νησί, αλλά βέβαια μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό στα χωριά Θολάρια, στην Αιγιάλη και στον Αμόργιαλο, ενώ δε θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε το σήμα κατατεθέν της Αμοργού, την ψημένη ρακί!

Φυσικά δεν πρέπει να αμελήσετε την επίσκεψή σας στο μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά και πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού! Επιβλητικό, υπόσκαφο στο βράχο, το μοναστήρι “κρέμεται” από ψηλά, χαρίζοντας στους επισκέπτες του μια θέα που κόβει την ανάσα. Είναι προσβάσιμο από την πιο δημοφιλή παραλία του νησιού, αυτή της Αγίας Άννας και μπορείτε να φτάσετε ανεβαίνοντας τα 300 σκαλιά του. Το θέαμα από ψηλά θα σας αποζημιώσει!

Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι το ναυάγιο στην Κάτω Μεριά, όπου από το 1980, μια κακοκαιρία έσπασε την άγκυρα του καραβιού, βυθίζοντάς το μερικώς στον όρμο της περιοχής, κάνοντάς το να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού.

Ενδιαφέρον εμφανίζουν ακόμη οι βραχογραφίες του Ασφονδυλίτη, των ιστοριών σκαλισμένων στα βράχια από το 1888, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Πύργο του Γαβρά. Ένα κτίσμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που λειτουργεί ως μουσείο, με ευρήματα από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην περιοχή.

Με 3 campings, η Αμοργός είναι ο παράδεισος των κατασκηνωτών με πιο διάσημο το camping που βρίσκεται στην Αιγιάλη, ένα χωριό με χαλαρούς ρυθμούς και μια παραλία γεμάτη από αιώρες.

Εννοείται ότι σε ένα νησί, πας για τις ατελείωτες βουτιές πρωτίστως! Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την πιο ξακουστή παραλία του νησιού την Αγία Άννα, την παραλία με το απέραντο γαλάζιο που στη θέα του θα παραμείνετε άφωνοι! Εξίσου πανέμορφες παραλίες είναι ο Άγιος Παύλος, ή να απολαύσετε την αμμώδη Αιγιάλη με τα καταγάλανα νερά. Αν επιθυμείτε λίγη περιπέτεια μπορείτε να απολαύσετε τη Γραμβούσα, που είναι προσβάσιμη με θαλάσσιο ταξί. Άλλες επίσης δημοφιλείς παραλίες είναι η Παραδείσια, ο Μούρος, το Μαλτέζι (στην οποία μπορείτε να φτάσετε με πεζοπορία), η Λεβρωσός και ένα από τα ομορφότερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων την παραλία Κατάπολα.

Φιλότιμοι και πιστοί στις παραδόσεις του τόπου τους, οι Αμοργιανοί είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Αμοργός, πανέμορφη μέσα στην απλότητά της, θα σας μαγέψει με το κυρίαρχο γαλάζιο της, που θα μιλήσει στην ψυχή σας!